За фестивала

effeПо програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа” (EFFE) – www.effe.eu , която бе иницирана от Европейската асоцияция на фестивалите (EFA), МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ вече е част от най–добрите Европейски фестивали и получи EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година. По този начин нашият фестивал влезе в първата генерация от фестивали с това престижно признание, между 761 фестивала от 31 европейски страни, между които се намират още 21 прочути фестивали от Сърбия. 


festival3В продължение на 24 години в Босилеград се провежда едно оригинално детско състезание – Великденски турнир по чупене на яйца. Това състезание прераства във фестивал на детската радост и щастие по повод най-християнския празник – Великден. Състезанието все повече утвърждава Босилеград като своеобразен център на едно от най-оригиналните и обичани детски събития в региона.

Такъв е днес детският Великденски фестивал, започнал с една напълно спонтанна изява. Днес той оглася тримеждието между Сърбия и Черна гора, България и Македония, а виталният му дух прескача граници в съпричаст-ността си към европейските ценности. Децата се радват на този празник заради играта и състезанието, на наградите които ще получат, на вечните приятелства, които ще създадат, на възможността да покажат, че само когато са обединени и искрени в чувствата и намеренията си, могат да се справят с трудностите на живота. Нито езика, нито националността са пречка децата да се чувстват весели, защото радостта и добротата не признават граници и различия.

festival4В Босилеград по време на фестивала се осъществява богата и вълнуваща културна програма, която зарежда гостите и домакините с невероятно празнично настроение. Организаторите се стараят да надминават всяка година – по пищност, красота и мащаби предишните концерт-спектакли и фойерверк-шоута. Мястото, където всички участници на фестивала се събират, преди да пристигнат в Босилеград е в сърцето на вярата ни – Рилският манастир. Най-голямата крепост на християнството в България. Затаяващ дъха на всеки, видял го, и зареждащ всекиго, който е стъпил в него.

Във времена, изпълнени с несигурност и предизвикателства, не ни остава нищо друго освен да потърсим доброто вътре в нас и да го споделим с останалите. Само така ще пребъдем и ще покажем, че надеждата за един по-добър и по-щастлив свят няма да изчезне. Всяко едно благородно начинание е дело на организация и на целеустремена воля. В случая те се изявяват от една постоянна група подръжници на идеята (служители и приятели на КИЦ – Босилеград: Сашо, Стоян, Денис, както и от десетина момичета и момчета от босилеградската гимназия). С други думи – за да се случи Великденският фестивал се изисква няколкомесечен упорит труд, гарантиращ финансирането, настаняването, изхранването, журирането, награждаването и най-вече създаването на онази атмосфера на уют и грижа за всички, която да привлича към сцената на Босилеград все повече деца от Балканите и Европа.

Благодарение на подкрепата на всички онези, които обикнаха Великденския фестивал като свое дете и дават всичко според възможностите си той да съществува и всяка година да става все по-успешен. Великденският фестивал расте!


История

На Великден през 1994г. докато се разхожда из Босилеград с близки и приятели, Александър Димитров вижда деца, които си играят с великденски яйца. На Александър и приятелите му им хрумва идея и след няколко часа събират група от 24 деца пред аптеката в центъра на града и организират състезание по чупене на яйца. Александър Димитров им обещава, че следващата година отново ще се срещнат на същото място.

От 1996г. на победителите се раздават купи и други награди, а всички участници получават подаръци. Организатор и единствен спонсор е семейството на Александър.

От 1997г. поради големия брой участници състезанието се премества пред хотела в града, а в спонсорирането се включват и много други хора от Босилеград.

1998г. С откриването на българския Културно-информационен център “Цариброд” в Босилеград състезанието получава нов и много силен подръжник в лицето на Столична община – София.

1999г. Поради бомбардировките над Сърбия Александър Димитров не е в състояние да организира състезанието, а КИЦ-ът в Босилеград е принуден да преустанови дейността си заради военното положение. Въпреки това местни хора «поемат щафетата» и така не допускат да се прекъсне тази стойностна традиция.

От 2001г. Състезанието се провежда в залата на Културния център в Босилеград с културно-развлекателна програма и увеличен награден фонд от многобройни спонсори, включително и от България. Поради големия брой участници състезанието вече се провежда не един, а два дни. Събитието все повече привлича вниманието на медиите, отразяват го българското национално Дарик радио и национална телевизия bTV. Именно благодарение на една емисия на Дарик радио, семейство Митреви от Козлодуй установява контакт между Културно-информационния център в Босилеград и босилеградските преселници в Козлодуй, който не само довежда до възстановяването на роднинските и земляческите връзки след цели 100 години раздяла, но и поставя основите на едно добро сътрудничество между общините Босилеград и Козлодуй.

2002г. Основен спонсор на състезанието е община Дупница. Това води до задълбочаване на културните, просветни и приятелски връзки между Босилеград и Дупница и открива широки възможности за сътрудничество.

Идеята за това състезание се приема много добре и от босилеградчани, които живеят в други градове в Македония, както и в Сърбия и Черна гора. Мнозина от тях започват да водят децата си в Босилеград специално за този празник.

2003г. Детският Великденски турнир по чупене на яйца постепенно се превръща в състезание от междудържавен характер с участието на деца от Босилеград и съседни български и сръбски общини. Целта на организатора е състезанието да получи международен характер и да превърне Босилеград в център на детското щастие, любов и разбирателство.

2004г. Състезанието прераства в международен фестивал с 502ма участници от: Босилеград, София, Самоков, Кюстендил, Дупница, Раднево, Козлодуй, Перник, Радомир, Скопие, Белград, Ниш, Сурдулица, Враня. Мечтата на организаторите на фестивала той да прерасне в постоянна международна детска манифестация, която на Великден да събира деца от балканските страни, е постигната! Основен спонсор е Столичен общински съвет в лицето на Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма. Помагат също така и Народно събрание на Р. България, фондация “Всичко за децата” и др. Президентът на Р. България Георги Първанов изпраща поздравителен адрес.

2005г. На фестивала взимат участие 600 деца от над 30 града от Сърбия и Черна гора, България и Македония. За втори път участниците се събират в Рилския манастир, откъдето символично започва фестивалът. Организацията достига изключително високо ниво, благодарение на подкрепата на Столичен общински съвет, Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, Министерство на младежта и спорта на Република България, Народно събрание, Президентството, АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица изток”, “Булгартабак”, NGO COOPI, много общини от България, Босилеградско сдружение от Скопие и др. Медийни партньори са “Нова телевизия” и БНР. Победителите на фестивала са наградени от олимпийския шампион на България по вдигане на тежести Милен Добрев.


Участници и победителиfestival5

Броят на участниците и победителите през изминалите години:

1994г. – 24 деца, победител Иван Васев;
1995г. – 36 деца, победител Борис Христов;
1996г. – 55 деца, победител отново Борис Христов;
1997г. – 87 деца, победител Даяна Димитрова;
1998г. – 114 деца, победител Никола Динов;
1999г. – брой участници неизвестен, победител Денис Йованович;
2000г. – 137 деца, победител Любиша Николов;
2001г. – 164 деца, победител Иван Ангелов;
2002г. – 205 деца, победител Владица Стоичков;
2003г. – 349 деца, победител Магдалена Кирилова;
2004г. – 502 деца, победител Никола Стоименов;
2005г. – 600 деца, победител Димитър Иванов;
2006г. – 640 деца, победител Игор Иванов ;
2007г. – 708 деца, победител Драган Дионисиев;
2008г. – 678 деца, победител Иван Стоянов;
2009г. – 764 деца, победител Небойша Йорданов;
2010г. – 757 деца, победител Зоран Цветков;
2011г. – 770 деца, победител Ксения Янева;
2012г. – 740 деца, победител Милован Станчев;
2013г. – 614 деца, победител Наталия Димитрийевич;
2014г. – 544 деца, победител Роберт Пенчов;
2015г. – 550 деца, победител Андрей Николов;
2016г. – над 700 деца, победител Никола Захарийев.
2017г. – …