Начална Фестивал 2016 „Международен детски Великденски фестивал Босилеград“ е между най-добрите фестивали в Европа

„Международен детски Великденски фестивал Босилеград“ е между най-добрите фестивали в Европа

от miks3r
60 прегледано

По програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (EFFE) – www.effe.eu , която бе иницирана от Европейската асоцияция на фестивалите (EFA), МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ вече е част от най–добрите Европейски фестивали и получи EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година. По този начин нашият фестивал влезе в първата генерация от фестивали с това престижно признание, между 761 фестивала от 31 европейски страни, между които се намират още 21 прочути фестивали от Сърбия. 

Всички фестивали, които получиха това принание бяха избрани на конкурс, разписан в края на миналата година, а окончателните резултати бяха обявени в средата на май 2015г. Нашата кандидатура бе одобрена од международни експерти на национално ниво, които се водеха най–вече от художествените качества и значението върху местното, национално и международно ниво. Благодарение на тази инициятива, известни световни фестивали, както и малките фестивали, със своите качества получиха възможност да бъдат заедно, част от едно културно богатство на Европа.

„Особено сме щастливи че получилите EFFE знака се отличават със своите качества, имат влияние на локално, национално и международно ниво и представляват широк спектар от жанрове и инициятиви за своите зрители.“ изтъкна председателя на международната комисия, директора на лозанския Vidi театър, г-н Венсан Бодрлийер.

Всички фестивали ще бъдат представени в печатно и електронно издание, Гид на фестивалите в Европа за 2015 – 2016г. през това лято, а церемонията по официялното награждаване ще се проведе през септември тази година. По този начин европейската фестивална общност по-добре ще контактува помежду си, както и със своята публика. Чрез развитие на общноста и творчеството в рамките на своите възможности, фестивалите правят Европа едно по-добро място.

„Обединението в една общност, представлява огромно богатство за европейската култура и тя живее благодарение на различните фестивали.“ – каза г-н Дарко Брлек, предстедател на европейската асоцияция на фестивалите.

Значението на това признание за нашия фестивал и за Босилеград е огромно, а организаторите на фестивала са много щастливи и горди от своите постижения.

„След 22 години упорит труд посветен изцяло за развитието на Великденския фестивал получаваме това огромно международно признание. За нас това е от огромно значение, потврждава правилния път, по който фестивала се развива. Същевременно това признание ангажира всички нас: организаторите и всички, които помагат фестивала, допълнително да се мотивираме и още по-отговорно да развиваме идеята за Великденската приказка в Босилеград, започнала през далечната 1994г. Исползвам момента да се заблагодарим на всички, които през годините подкрепяха фестивала.“ – каза Александър Димитров, председател на сдружение „ГЛАС“ и главен организатор на Великденския фестивал.