Начална Фестивал 2019 Подготовка за предстоящия „XXVI Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2019”

Подготовка за предстоящия „XXVI Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2019”

от miks3r
50 прегледано

Oт 23-ти  до 30-ти април тази година ще се проведе XXVI Международен детски ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ в Босилеград. Едноседмичната богата програма ще започне с откриването на изложбата „Босилеград преди и сега” в Цариброд на 23-ти април. Босилеградчани и гостите на фестивала и тази година ще имат удоволствието да се насладят на интересни изложби, страхотни концерти, театрални представления и още много изненади. В концертите ще участват звезди, като Теодосий Спасов Йорданов, виртуозен изпълнител, който пръв започна да свири джаз на кавал и да го смесва с фолклора, както и Руслан Иванович Мъйнов, бесарабски българин, известен актьор и певец.

“Международният детски Великденски фестивал в Босилеград е добър пример как една спонтанна инициатива от далечната 1994 г., благодарение на любовта, ентусиазма и отдадеността може да се развива и да се превърне в събитие от наднационално значение, което показва, че и малки среди като Босилеград, отдалечени от големите центрове и събития, съществуват и с гордост пазят своите обичаи, традиции и култура.

Mеждународният Великденски фестивал върви далеч пред времето и се стреми да отправя послания за любов и разбирателство, за един п о-хубав свят, свят без граници и предразсъдъци, свят изпълнен с надежда. Фестивалът през последните години е най-масовото културно събитие за Босилеград и региона, за българската диаспора. Събира стотици деца, живеещи в различни държави, в повечето от които съществуват компактни български общности.

Фестивалът не е просто едно обикновено събиране или моментно хрумване. Доказателство за това е фактът, че през 2015-та година по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (EFFE) – www.effe.eu, която бе иницирана от Европейската асоциация на фестивалите (EFA), МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ – БОСИЛЕГРАД получи EFFE знака (Label) за 2015-та и 2016-та година.

Предвид важните мероприятия с които се отбележи четвърт вековния юбилей през 2018-та година и факта, че се откри изложбата „Босилеград преди и сега” преди юбилея в столицата на Европа, Брюксел, както и многото качествени концертни програми по време на самия юбилей, показва още веднъж, че посоката която организаторите започнаха да следват през далечната 1994-та година е правилна и си е заслужавала техните усилия.

За съжаление община Босилеград и НС на българското малцинство през последните две години спря да подкрепят фестивала, нещо повече, по същото време провеждат паралелни мероприятия. Всичко това до голяма степен затруднява организирането и провеждането на традиционния Великденски фестивал по установения график. Ясно е, че предстои едно сериозно изпитание за организаторите на фестивала, особено след толкова силна юбилейна година.

„През изминалите 25 години Фестивала достигна изключително високо ниво, което ни задължава да положим нови усиля при организирането му. За да надградим още повече положителните емоции, трябва да се погрижим да останем на традиционната висота и през 2019-та година. Ще направим необходимото да запазим позициите, които успяхме да изградим заедно с нашите партньори и спонсори през последните години”

„Нека отново на Великден от малкия Босилеград да отправим послание, до всички Балкански и Европейски народи за важността и значението от общото ни бъдеще, необходимо за всички в региона и за Балканите като цяло” добави Александър Димитров, гл. организатор на фестивала.