Постановката „Великденско вино“ на театър Възраждане пред босилеградска публика

Любителите на театралното изкуство ще имат възможност тази вечер (26.04.2019 г.) в рамките на културната програма на Междунаросния детски Великденски фестивал в Босилеград да присъстват на представлението Великденско вино” на гостуващия театър Възраждане от София. Събитието ще се проведе в голямата зала на Културния дом от 19 и 30. часа

В постановката „Великденско вино“ се разглежда темата за предателството на Васил Левски по един много специфичен начин и с различна гледна точка.

 

Действието се развива навръх Великден в църквата Света Богородица в Ловеч, където поп Кръстьо Никифоров е приготвил свято причастие. Никой обаче не посещава църквата и освен свещеника, в нея е само неговия ням клисар Гечо. Попът се съмнява, че виното в причастието му е отровно, защото е обвинен в предателство на Васил Левски на турците и всички ловешки граждани искат да му отмъстят. Самотният празник е повод свещеникът да се върне към славното и страшно време на залавянето на Апостола и да изрече пред немия си слуга своите обвинения към ловешките комитетски дейци.

Представлението се опитва да намери отговора на въпросите дали такъв човек – човек на вярата и доброто,  би предал Васил Левски?  Къде духа му е пречупен и къде душата се оказва по – слаба от характера?  Във „Великденско вино“ чувството за вина разяжда отвътре човешката душа и започва да я руши пагубно.

Разбираме, че Дяконът е бил дотолкова отдаден на своята кауза, че дори един път не се изкушил от светски блага като богатства, вино и жени. Самият поп Кръстьо се чуди: „Вино те видях да държиш у ръка, вино да пиеш не те видях. Дали не ти се пиеше, Игнатие? Защо те създаде Господ Бог?“. От изповедта на поп Кръстьо научаваме, че Васил Левски е имал и жестока страна на характера – в името на свободата на родината е бил готов без капка колебание да посегне на живота на всеки сънародник, който отказва да даде всичко за нея. Научаваме, че Левски е бил безмилостен към живота на тези, които не са смеели да се бият за свободата, а са бягали и са се криели от страх. Ето защо и поп Кръстьо се пита сам: „Какъв човек беше тоз, Боже? Ангел ли беше или дявол?… Като мома се червеше от едната срамотна приказка, а пък с кама коли човек. Що го създаде Господи и що го изпречи отпреде ми?“.

Най-въздействащ и оставащ в съзнанието на публиката обаче е финалът на представлението –  изповедта на поп Кръстьо, завършваща с думите, сравняващи живота и саможертвата на Васил Левски с тези на Исус Христос: „Свърши се. Изядохме те Игнатие, изпихме те.“, с която героят  осъжда, както себе си така и целия български народ.

През 2017 г. на церемонията  за награди „Аскеер“ – авторът на пиесата – Константин Илиев, получи голямата награда за Цялостен принос към театралното изкуство, а актьорът Свежен Младенов беше отличен като най-добър актьор в главна мъжка роля за ролята си на Поп Кръстьо.

Р.Д.ГЛАСПРЕСС

Видео: www.bnt.bg