Начална Фестивал 2024 Приключи 31-вото издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2024“

Приключи 31-вото издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2024“

от miks3r
3 прегледано

Приключи 31-вото издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2024“. В него участваха общо 492 деца от Украйна, Молдова, Северна Македония, България, Сърбия, Босна и Херцеговина.

Настя Могълдя от Молдова е победител в основното състезание за най-здраво великденско яйце, на второ място се класира Теодор Гешев от босилеградското село Горна Любата. В подрастващата категория от три до пет години победител е Алексей Владимиров от Босилеград. Победител в категорията „Най-оригинално яйце“ е Касимова Кира от община Болград, Украйна, докато приза за „Най-хубаво великденско яйце“ спечели Радослав Христов Николов от гр. Раднево, България. За първи път тази година бе въведена и награда ,,Златно яйце’’, която спечелиха в двете категории Никоди Милков от Босилеград и Настя Могълдя от Молдова.  

Спортно колело, главната награда в томболата, спечели Милян Гошев от Босилеград, който бе с номер 209 в състезанието.

Десетгодишната Настя Могълдя от село Кирцово в Молдова спечели състезанието по чупене на яйца за деца от шест до 14-годишна възраст, което се провежда с организацията на Сдружение „ГЛАС“ – Босилеград. Второ място спечели Теодор Гешев от село Г. Любата – Босилеград, двете трети места завоюваха Виктория Петрова и Ваня Манасиев (и двете от Босилеград).

Победителите бяха наградени с купи, медали, колела, спорни артикули, ученически помагала, както и други награди. В основното състезание участниците бяха наградени от Иван Пейчев, директор на Средно училище „Гео Милев“ в Раднево.

Фестивалът тази година започна в четвъртък (2 май) с гостуването на Общински театър – Кюстендил. В голямата зала на Културния дом босилеградчани и гостите на Фестивала гледаха хумористичната постановка „Боинг – Боинг” от Марк Камолети, режисирана от Станислава Ризова.

На следващия ден (3 май) пристигнаха двете групи деца от Бесарабия, Р. Молдова и Р. Украйна. Вечерта във фоайето на Културния дом беше открита фотоизложбата „Босилеград преди и сега” с автори Асен Великов, Вихрен Георгиев и Владислав Чанев. Честта да открие изложбата имаше консулът на Р. България в Ниш Петър Данов.  

В събота (4 май) гостите от Украйна и Молдова се разходиха до село Извор и Власинското езеро, докато по същото време се приемаха заявките на децата за участие в четирите състезателни категории. Вечерта отново в културния дом се състоя фолклорен концерт с участието на местните танцови формации от Центъра за култура, Спортно дружество „Младост” в Босилеград и специалните гости от Украйна – Народен фолклорен колектив „Радост” от „Центъра за култура и отдих” на Болградската териториална общност.

На самия Великден (5 май) в ранния следобед на главната сцена в училищния двор след кратка културна програма, изпълнена от участниците от Молдова (Ансамбъл „Пламъче”) и Украйна (Фолклорен колектив „Радост”), официално бяха открити състезанията за най-здраво великденско яйце, които се проведоха на три сцени. При най малките участваха 132 деца, докато в основното състезание се включиха 360 деца.

Вечерта голямата зала на Културния дом отново беше изпълнена, а в концерта участие взеха босилеградските рокаджии Милкица и Мартин Дионисийев, Мартин Миленов и Стефан Жижов. Специални гост бяха българските музиканти Мартина Иванова и Александър Славчев. По традиция след концерта имаше и празнична великденска заря.

За понеделник (6 май) останаха 64 финалисти от основната категория, които на сцената в голямата зала на Културния дом трябваше да доиграят финалните кръгове от състезанието с яйца. Десетгодишната Настя от Молдова надви всички и единствено тя запази яйцето си здраво, като по този начин спечели тазгодишното състезание. Финалният етап от програмата бе съпътстван от културна програма с участието на бесарабската българка и народната певица Лилия Семкова.

Последният ден от фестивала (7 май) гостите от Молдова и Украйна заедно с домакините посетиха Рилския манастир и Благоевград. Рилската света обител за 21-ва година посреща участниците на Великденския фестивал. 

От Сдружение „ГЛАС” – Босилеград, които са организатори на фестивала, изказаха своите благодарности към всички, помогнали за тазгодишното издание, и обещаха, че и догодина фестивалът ще събере своите почитатели.

Източник БTA