Начална Фестивал 2022 ПРИКЛЮЧИ „XXIX МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ – БОСИЛЕГРАД 2022“ (ФОТО ГАЛЕРИЯ)

ПРИКЛЮЧИ „XXIX МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ – БОСИЛЕГРАД 2022“ (ФОТО ГАЛЕРИЯ)

4 прегледано

След двегодишно прекъсване поради ковид пандемията Великденския фестивал в Босилеград отново се завърна в традиционния си формат. Програмата за провеждане на „XXIX Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2022“, който тази година бе под мотото „НЕ НА ВОЙНАТА“ започна на 22. април и продължи до 26 април. През първия ден пристигнаха най-далечните и обичани гости в Босилеград, деца от гр. Комрат, Р. Молдова.

На 23 април, събота в столовата на О.У „Г. Димитров от 12 часа започна заявката на децата за участие в трите категории: най-здраво, най-красиво и най-оригинално Великденско яйце. Като в категория най-здраво имаше две възрастови групи: от 3 до 5 години и от 6 години до 8 клас. Гостите от Молдова направиха разходка до Власинското езеро и до село Извор, където посетиха първото килийно училище в босилеградско и невероятния храм „Св. Троица“

Вечерта, същия ден босилеградчани и годтите на Босилеград в голямата зала на Културния дом, имаха невероятното удоволствие да присъстват на концерта изнесен от Музикален Център „Art Libitum“ от София с ръководител Йордан Владев, организиран с подкрепа на Столична община – София.

По традиция в неделя на 28 април г-н Александър Димитров от главната сцена на О. Училище поздрави присъстващите по повод най-светлия християнски празник – Великден и пожела на всички деца успех в състезанията. Удоволствието да открият официално фестивала имаха евродепутатите Андрей Ковачев и Асим Адемов, които бяха дошли в Босилеград по този повод. Иначе, те са дългогодишни приятели на фестивала и благодарение на тях преди 4 години група Босилеградчани посети Брюксел, където беше открита изложба за Босилеград и фестивала.

В кратката културна програма известния български певец  Дамян Попов и Михаела Плачкова от Кюстендил изпълниха няколко песни, с които допълнително подгряха събралите се деца, родители и фенове на Великденския фестивал.

Веднага след това на четрите сцени в училищния двор започнаха първите състезания по чупене на великденски яйца, като на едната се състезаваха малчуганите от три до пет годишна възраст. В надпреварата участваха общо 105 малчугана. Дарио Васев  от  Босилеград  спечели състезанието в най-малката категория, на финала той надделя над Мия Стаменов от Босилеград, която зае второто място. Двете трети места си разделиха Борис Иванов и Алекс Петров също от Босилеград.

По същото време на останалите три сцени започнаха и надчупванията за деца в основната група от 6 години до 8 клас. В надпреварата участваха общо 300 деца. След интересни борби, останаха 64 здрави яйца. Това бяха и големите финалисти от тазгодишния фестивал, които трябваше да изчакат следващия ден за да излъчат победителите в основнота категория.

Дългият състезателен ден, приключи вечерта с гала концерт отново в голямата зала на Културния дом в Босилеград. Великденския празничен концерт под название ПРОЛЕТ ИДЕ изнесе Народно читалище „Витоша-1951“ от София. Те се представиха с ДФТА „Искрица“ и модерен балет „Криция“, както и със специално участие на София Илиева – солистка на Държавен ансамбъл „Филип Кутев“.

Финалният етап от Великденския фестивал, както и от турнира по чупене на яйца се проведе в понеделник на 25 април, в Голямата зала на Културния дом.  Участниците и организаторите на фестивала бяха приветствани от Димитър Василев представител на Българското посолство в Белград.

За културна програма на финала  се постараха невероятните деца и младежи от Presto Music School от Благоевград.  Финалистите от миналогодишното издание на популярния ТВ формат „България търси талант“ показаха невероятния си потенциал и зарадваха босилеградчани и гостите на Фестивала с страхотна музика и невероятни солови изпълнения.

След много интересни борби, радости, а на моменти и разочарования, в състезанието триумфира осмокласничката Милица Тасев. Второ място спечели Никола Стаменкович, двете трети места завоюваха Матео Алексов и Лора Алексов, също от Босилеград. Спортнно колело, главната награда в томболата спечели Борис Кирилов от София.

Победител в категория най-оригинално яйце е Йоана Дениславова от гр. Бургас, Р. България, докато приза за най-хубаво великденско яйце спечели Полина Славова от град  Комрат, Р. Молдова.

Финалния ден, 26 април Групата от Молдова, заедно с домакините и организаторите на фестивала, както и  победителката в състезанието за най-здраво Великденско яйце Милица Тасев посетиха Рилския манастир. След двегодишно прекъсване поради Ковид ограниченията визитата до Светата рилска обител отново се възстанови, като част от програмата на фестивала.

По време на посещението те разгледаха музея на комплекса, разходиха се в двора на най-големия манастир в България и научиха интересни факти от историята на Светата обител.

Организаторът на Великденския детски фестивал и председателят на Сдружение „ГЛАС” г-н Александър Димитров благодари на всички граждани, институции, бизнес и неправителствени организации и частни дарители от България и Сърбия, които оказаха помощ и съдействие за успешната организацията на фестивала.

Екипа на „XXIX Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2022“ благодари за подкрепата на:

– ФОНДАЦИЯ БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

– НДФ „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“

– ПОСОЛСТВОТО НА Р. БЪЛГАРИЯ В БЕЛГРАД

– П. ГРУПА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

– П. ГРУПА НА ГЕРБ-СДС

– П. ГРУПА „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

– П. ГРУПА „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“

– П. ГРУПА НА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

– ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

– МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НА Р. БЪЛГАРИЯ

– MИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА НА Р.БЪЛГАРИЯ

– СТОЛИЧНА ОБЩИНА – СОФИЯ

– ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ

– ФОНДАЦИЯ „ЗА ХОРАТА“

– ВАЛЕНА ЕООД – КЮСТЕНДИЛ

– “ПОПОВ И СИН“ ООД

– „СВИНЕКОМПЛЕКС ГОЛЯМО ВРАНОВО ИНВЕСТ“ АД

– КИЦ „Босилеград“

– Евродепутатите: Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Александър Йорданов

 

Босилеградските предприятия и магазини:

– „АНИТЕКС“

– „ИБЕР“

– „ДАРИО“

– „НАГАРД“

– „МОНИКА“

– „ЦЕНТАР“

– „МИКИ“

– „АНА“

– ПРКАРА „БАСЕР С“

– ПИЦЕРИЯ „ДАЦЦИ“

 

Медийни партньори на фестивала:

 

ГЛАСПРЕСС, БТА и БНР

Организационен екип на Великденския фестивал