Програмата за 2016

ПРОГРАМА
„XXIII МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ – БОСИЛЕГРАД 2016” 
(28 април – 03 май 2016 Г.)

1 ден – 28 април (четвъртък)

18:00 часа– откриване на изложба на старини „ Традицията и нейното значение ” със съпътстваща културна програма във фоайето на голямата зала на Културния дом в Босилеград.

2 ден – 29 април (петък)

14 – 17 часа – пристигане и настаняване на участниците във фестивала

18 часа – откриване на изложба „Духът на буквите и знаците” , представена от НДФ „13 века България’’, със съпътстваща културна програма във фоайето на голямата зала  на Културния дом в Босилеград.

19,30 часа – вечеря за ръководителите на групите в един от ресторантите в Босилеград. Свободна вечер, нощувка.

3 ден – 30 април (събота)

06 часа – екскурзия „Босилеград – Рилски манастир – Благоевград”

11 часа– пристигане в Светата Рилска обител и среща с останалите деца – участници на Фестивала

12 часа – Среща на децата и ръководителите в Светата Рилска обител с игумена на Рилския манастир г-н Евлогий и разглеждане на манастира.

13:30 часа – търгване за Благоевград.

15 – 17 часа – организиран обед в Благоевград, разглеждане и разходка в един от най-хубавите градове в Югозападна България.

17:00 часа – тръгване за Босилеград.

19 – 20 часа – пристигане и настаняване в Босилеград.

20 часа – тържествен концерт в Голямата зала на Културния дом в Босилеград организиран от Представителен ансамбъл на въоръжените сили от София с участие на  Маргарита Хранова, Бойка Дангова и Таня Дупаринова, както и Дамски фолклорен квартет „Ладена” и Танцова формация „Алгара”. На концерта ще участват и босилеградските фолклорни състави.

21:30 часа –коктейл за участниците на концерта в една от залите на Културния дом.

–       Същият ден в Босилеград от 13 часа до 18 часа в столовата на основното училище ще се проведе първи етап от заявките на децата за участие в състезанията.

–       Едновременно на този ден от 10,30 часа гостите (групата от Молдова) и други желаещи ще посетят черквата „Света Тройца” в с. Извор (построена 1833 г.) и уникалната ферма „Осми ден” в с. Белут.

–       На този ден ще започне изработката на мурала в центъра на Босилеград, с деца ръководени от професионален художник г-н Иван Шуманов от читалище „Младост 2003” от Самоков.

4 ден – 01 май (неделя)

 09 – 12 часа – втори етап от заявките на децата за участие в състезанията в столовата на основното училище.

12:00 – 12:30 часа – дефиле на участниците на фестивала из централните улици на Босилеград.

12:30 часа – официално откриване на „XXIII Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2016 г.” на главната сцена в училищния двор със съпровождаща културна програма, която ще изнесат децата – участници на фестивала. XXX

14:00 – 17:00 часа – започва първия етап от състезанията по чупене на великденски яйца.

19:30 часа – празничен концерт организиран от Столична община – София, с участие на – Константин Белчев със своята група,  Спортен мажоретен състав “Wonders” и компилация от ирландски танци и зумб, брейк танцова формация „Electric Force” и Неонното шоу при арт театър “Смехурко” от Банкя –  в Голямата зала на Културния дом в Босилеград.

21 часа – Огнено шоу с участието на арт театър “Смехурко” от Банкя на Голямата сцена в училищния двор със фойерверк.

21:30 часа – коктейл за официалните гости, спонсорите, ръководителите на групите, представители на медиите и участниците на концерта ( в хотел „Дукат”). Свободна вчер, нощувка.

5 ден – 02 май (понеделник)

10 часа – кукерска група от пернишко с дефиле из централните улици на Босилеград.

11 часа – финален етап от състезанието (64 финалисти) с придружаваща културно-забавна програма с участие на Цирк „Играчка – Плачко” от София,  в голямата зала на Културния дом.

12:30 часа – избор за най-оригинално и най-хубаво боядисано великденско чйце.

13:30 часа – награждаване на победителите  и официално закриване на „XXIII Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2016“.

14 часа – пресконференция на организатора на Фестивала заедно с победителите на фестивала в офиса на Сдружение ГЛАС.

16:30 часа – изпращане на участниците и гостите на фестивала.

19 часа – вечеря и работна среща на Сдружение „ГЛАС” със своите партньори (съорганизатори) и ръководителите на групата от Молдова в един от босилеградските ресторанти.

6 ден – 03 май (вторник)

06:00 часа – Изпращане на участниците и гостите от Молдова.