Начална Фестивал 2024 С постановката „Боинг – Боинг” ще бъде открито 31-вото издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2024“

С постановката „Боинг – Боинг” ще бъде открито 31-вото издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2024“

6 прегледано

На 2 май в голямата зала на Културния дом в Босилеград ще гостуват актьорите от Общински театър – Кюстендил, които ще представят новата хумористична постановка „Боинг – Боинг” от Марк Камолети, режисирана от Станислава Ризова. С това ще бъде открито 31-вото издание на „Международен детски великденски фестивал – Босилеград 2024“.

В „Боинг – Боинг” участват Биляна Лъчезарова, Ивана Иванова, Йордан Данчев, Костадин Жеков, Стела Здравкова, Цветелина Николова. 

„Седнете удобно на местата си и затаете дъх за най-поставяната френска пиеса според рекордите на „Гинес“: „Боинг – Боинг“ от Марк Камолети. Няма по-щастлив мъж от Бернар: апартамент в Париж и три великолепни стюардеси, за които е сгоден. Не след дълго и трите стюардеси се оказват в града едновременно, а обърканият Робер започва да забравя коя лъжа на кого е казал – катастрофата наближава…“, гласи анотацията на постановката. 

Пиесата е отличена с многобройни номинации за театрални награди, сред които са Drama Desk Award, наградите „Тони“ и наградата „Лорънс Оливие“.

Както БТА писа, на 3 май във фоайето на Културния дом ще бъде открита премиерно фотоизложба „Босилеград преди и сега”. Тя включва 40 пана с подбрани фототворби на трима български фотографи – Асен Великов, Вихрен Георгиев и Владислав Чанев, заснети по време на първия фотопленер, състоял се през лятото на 2023 година.

В събота (4 май) в столовата на Основно училище „Г. Димитров” ще започне записването на децата за трите състезания. Гостите от Молдова, Украйна, Северна Македония и България ще посетят село Извор, а вечерта в голямата зала на Културния дом ще се състои празничен концерт. В неделя (5 май) преди обяд ще продължи записването на участниците, като се очаква официалното откриване и началото на състезанието за най-здраво великденско яйце да започне около 13:00 часа местно време. В състезанието за най-малките ще бъдат излъчени победители, а в основното състезание ще останат финалните 64 участници за решаващи битки, които ще се състоят на следващия ден (6 май). Вечерта предстои галаконцерт, на който ще се изявят босилеградски рокаджии, а основната част от концерта ще изнесат гостите от София Мартина Иванова и Александър Славчев.

В понеделник (6 май) от 11:00 часа местно време в Голямата зала на Културния дом ще се състои финалът и официалното закриване на Фестивала със специално участие на бесарабската българка Лилия Семкова. Тогава ще бъдат обявени и победителите в основното състезание, както и в конкурсите за най-хубаво и най-оригинално великденско яйце. Програмата на тазгодишния фестивал ще има своя символичен финал на следващия ден (7 май), когато повечето от участниците ще посетят Рилския манастир.

От екипа на Сдружение „ГЛАС” – Босилеград, които са главните организатори на фестивала, посочиха по-рано, че за събитието се очаква да пристигнат деца от Бесарабия, наши сънародници от Украйна и Молдова, от много градове в България, Северна Македония и Сърбия.