Начална Фестивал 2016 Успешно приключихме „XXIII Международният Детски Великденски фестивал 2016 в Босилеград“

Успешно приключихме „XXIII Международният Детски Великденски фестивал 2016 в Босилеград“

от miks3r
112 прегледано

* На фестивала участваха над 700 деца от Сърбия, България, Молдова, Македония и Гърция.

* Турнира по чупене на яйца, на който се състезаваха 669 деца, спечели 9-годишния Никола Захарийев от Босилеград. В състезането за малчугани до 5-годишна възраст победител стана Стефан Миладинов (на 3 години), също от Босилеград.

* Фестивала официално откри председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Борис Вангелов.

Тазгодишния фестивал символично премина с акцент към идеята за опазване на традициите и обичаите от Босилегарадско крайще. Тъкмо затова фестивала и стартира с откриването на изложба „Традицията и нейното значение”, на която представихме стари предмети, съдове, пособия и уреди за бита, носии и др. Специални гости на откриването на изложбата бяха представители от Солун, Грция – г-н Димитрис Лалес – зам. Кмет на спорта и културата на община Павлос Мелас, г-н Анестис Лазаридис, зам. председател на общинска фирма и нашия стар приятел Статис Анастатиадис – директор по спорт и култура в спомената солунска Община.

На втория ден от фестивала открихме изложба „Духът на букви и знаци“, която е резултат от конкурс, обявен от Национален дарителски фонд „13 века България”. Картините са на ученици от Националната гимназия от за приложни изкуства „Тревненска школа”, които в творбите си изразяват своето виждане за Глаголицата и Кирилицата.

И тази година не изостана традиционната екскурзия до Рислкия манастир и Благоевград, която за 11 пореден път организирахме в събота, на третия ден. На същия ден вечерта в Голямата зала на Културния дом бе организиран Концерт с участие на Прерсдставителния ансамбъл на въоръжебните сили от София и солистките Маргарита Хранова, Бойка Дангова и Таня Дупаринова, Дамския фолклорен ансамбъл „Ледена”, Танцова формация „Алгара”, както и танцовите ансамбли към Центъра за култура и към Спортното дружество „Младост” от Босилеград.

На връх Великден, след дефилето на участниците и официалното откриване на Фестивала, в училищния джор се проведе Първия етап от – Турнира по чупене на великденски яйца. 64 най-успешни от първия етап се класираха за финала, който бе насрочен за утрешния ден.
Същевременно с турнира за деца от 5 години до 7 клас, този ден бе организирано и отделно състезание по чупене на яйца за деца до 5-годишна възраст, в което участваха 153 малчугани. Турнира спещели тригодишния Стефан Миладинов от Райчиловци. Във финалния сблъсък той надделя Ивона Веселинова (4 години) от Босилеград.

В неделя вечерта се състоя традиционния празничен концерт с участието певец Константин Белчев, Спортния мажоретен състав “Wonders”, танцова формация „Electric force” и Неонното шоу „Смехурко”. Динамичните и изпълнените с емоции събития през деня приключиха в късно вечерта с огнено шоу и фойерверк в училищния двор.

Финалния етап от турнира по надчупване на яйца се проведе в понеделник, на 02. май в Голямата зала на Културнияа дом. След много интересни борби, радости, а на моменти и разочарования, на състеазанието триумфира 9-годишния Никола Захарийев, ученик в трети клас на Основното училище в Босилеград. На великия финал той се наложи срещу Милош Стоименов от Райчиловци. Двете трети места спечелиха Милица Александрова и Анасртасия Арсов, също от Босилеград. Купите, медалите и наградите на най-успешните състезатели връчи специалния гост на финала г-н Тити Папазов, треньор на баскетболния отбор „Левски”, бивш селекционер на Българския национален отбор по баскетбол и един от най-успешните баскетболни треньори в България.
На финала бяха излъчени и победителите за най-хубаво и най-оригинално боядисано яйце. Титлата за най-оригинално яйце спечели Неделнина Динева от Раднево, Р. България, а победител в конкурса за най-хубаво боядисано яйце стана Георги Стоилов от Самоков, Р. България.

Финалния етап от състезанието бе съпътстван от уникалните актьори на цирка „Играчка – Плачко”.

Спонсори на XXIII Международен Детски Великденски Фестивал Босилеград 2016:

– „СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ” – София, председател г-н Елен Герджиков
– РЦ НКН – ”UNESCO” София
– DELEGACIJI EU U R. SRBIJI
– ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ”
– 43-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА Р. БЪЛГАРИЯ
– НДФ „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ”
– ”TRACE PZP – VRANJE” DOO – VRANJE
– “ZDRAVLJE” AD – LESKOVAC
– “ZDRAVLJE KOZMETIKA” DOO – LESKOVAC
– “GREEN SITY 2004” СОФИЯ
– ПОСОЛСТВО НА Р. БЪЛГАРИЯ В СЪРБИЯ
– МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НА Р. БЪЛГАРИЯ
– МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА Р. БЪЛГАРИЯ
– МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА НА Р. БЪЛГАРИЯ
– „ДЖИ ЕНД ВИ” ЕООД – СОФИЯ
– НС НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО В СЪРБИЯ
– ВМРО – СОФИЯ
– СТОЛИЧНА ОБЩИНА дирекция „КУЛТУРА”
– ФОНДАЦИЯ „ЗА ХОРАТА
– „ПАЗАРИ ВЪЗРАЖДАНЕ ЕАД” – СОФИЯ
– „ПОПОВ И СИН” ООД
– „БУЛВЕСТ 2000” ООД – СОФИЯ
– „АЙ ЕМ ДЖИ” ЕООД – СОФИЯ
– „ВАЛЕНА” ЕООД – КЮСТЕНДИЛ
– ПГ на ПП „ГЕРБ”
– ПГ „ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ”
– ПГ „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК
– ПГ „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР”
– ПГ „АБВ”
– ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ
– ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД
– ОБЩИНА БОСИЛЕГРАД – – Училищата в Босилеград, , Општинска дирекция, ПС Босилеград, Здравен дом Босилеград.
– Свинекомплекс “Г. Враново инвест” АД
– ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
– VIVATEL DOO – Шимановци
– Български евродепутати:
Андрей Ковачев, Ангел Джамбазки, Ева Паунова, Владо Уручев, Емил Радев, Андрей Новаков, Светослав Малинов, Сергей Станишев и Момчил Неков.
– Босилеградски фирми:
„Анитекс”, „Храст”, „Нагард”, „Ибер”, „Дуга”, „Ана” и „Петра”.
– Частни дарители:
Любо Яшев, Велислав Велков, Райчо Манов, Кирил Киров и Васил Русаков.

• Медийни партньори на тазгодишния фестивал бяха:
Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, Българско национално радио, Радио телевизия на Сърбия, Телевизия Молдова, Радио Босиелград и Телевизия Босилеград.

* Сдружение „ГЛАС” благодари на всички граждани, институции, бизнес и неправителствени организации и частни дарители от България и Сърбия, които оказаха помощ и съдействие за успешната организацията на фестивала!
* Още един път изказваме огромна благодарност към всички босилеградски семейства, които настаниха децата-гости на фестивала.

За нашето сдружение подготовката за следващия фестивал вече започна. Да сме живи и здрави и догодина отново да се срещнем!