Начална Фестивал 2018 Юбилейният Великденски фестивал приключи

Юбилейният Великденски фестивал приключи

54 прегледано

Една седмица богата културна програма

Програмата за провеждане на юбилийния „XXV Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2018“ започна на 2 април с откриване на художествен пленер.

Пленера тържествено беше открит в малката зала в хотел „Дукат“ от страна на организатора на Великденския детски фестивал и председателя на сдружение „ГЛАС“ г-н Александър Димитров.

Участниците в пленера бяха 12, от различи части на България и Сърбия, а сред тях и 4 автора от Босилеград.

В периода от 2 до 6 април, художниците прекараха в Босилеград, като имаха възможност да според своите усещания и гледна точка по темата, оставят следа върху белите платна от натрупаните впечатления и преживявания. Творбите бяха представени на изложбата на 06. Април в зала на Културния център. На откриването на изложбата гости бяха КУД „ХОР СЛАВИСТА“.

На 5 април в голямата зала на Културния дом Босилеград се състоя концерт – спектакъл „СЪРЦЕТО НА ДИНЯТА“ на Малко Театро от Будапеща, Р. Унгария. Това е музикален проект в изпълнение на Габриела Хаджикостова и Николай Иванов, с което в Босилеград  прозвуча един от съкровените текстове на големия български драматург Станислав Стратиев.

На 6 април, се състоя театрално представление „Мъжът на жена ми“ на театър „Сълза и смях“ от София. Главната женска роля игра Мария Сапунджиева, а в ролите на мъжете, които се борят за любовта й, се превъплъщават Ненчо Илиев и Кирил Ефтимов. Много смях и философски размисли заляха зрителите, които гледаха постановка на Мариус Куркински, в която сериозните неща от живота са погледнати от смешната им страна.

Рано сутрин в събота преди Великден (7 април) всички желаещи участници на Великденския фестивал, които пристигнаха от Молдавия, Украйна, Румъния и др. страни участнички посетиха уникалния храм на православието – Рилския манастир.

Същия ден започна записването за участие на децата в състезанието, като записването стана пред входа на Гимназията.

Денят продължи с фондация „Рицари на доброто“, която организира цветен празник и работилница “Великден в цветове“ в училищния двор. По време на манифестацията, имаше много забава, музика и награди. Децата рисуваха върху чадърчета, които фондацията им подари за спомен.

Вечерта приключи в голямата зала на Културния дом където останаха без дъх зрителите от мащабната продукция на ансамбъл „Българе“ със спектакъла „Осмото чудо“. В продължение на повече от два часа зрителите бяха пленени от магията на завладяващите български народни танци. Спектакълът показа на зрителите нещо ефектно и уникално, което не е правено досега.

По традиция в неделя на 8 април г-н Александър Димитров откри  фестивала на главната сцена в училищния двор, като поздрави присъстващите по повод светлия християнски празник – Великден и пожела на всички състезатели успех.

На отварянето присъстваха Радко Влайков, български  посланик в Белград и Атанас Кръстин, външнополитически секретар на президента на Р. България. В речта си те поздравиха присъстващите с големия християнски празник Великден, с пожелание за здраве, късмет и благополучие. Г-н Атанас Кръстин пренесе на организаторите специални поздравления от президента на Република България г-н Румен Радев, който е запознат с фестивала и неговата дейност. В кратката съпровождаща културна програма  се представиха деца от Румъния и Молдова, а техните ръководителите  поздравиха присъстващите.

Г-н Александър Димитров по повод юбилея 25 години детски Великденски фестивал връчи награди и грамоти на всички 24 победители във фестивала до сега.

След отварянето на фестивала започнаха първите състезания по чупене на великденски яйца, като първо се състезаваха малчуганите до пет годишна възраст. В надпреварата участваха 180 деца. Ивона Стоименов (3 годни) от Босилеград спечели състезанието. На финала тя победи Матео Алексов от с. Райчиловци, който зае второ място. Третото място разделиха Маша Петров и Лена Алексова.

След това започнаха и кръгове от състезанието за деца след 5 годишна възраст.

Дългият състезателен ден, приключи вечерта с гала концерт. Зрителите можеха да се насладят на уникалните движения на групата „Electric Force”, бенда „Спектрум“ и „Хор Слависта“. Участие в концерта взеха и децата от Молдова и Румъния. Върховен момент в концерта беше появата на слънчевата Лидия Ганева, участничка в Детска Евровизия през 2016 година с песента „Вълшебен ден”.

Финалният етап от турнира по чупене на яйца се проведе в понеделник на 9 април, в Голямата зала на Културния дом. В надпреварата участваха 476 деца, като за финал останаха 64 най-силни. След много интересни борби, радости, а на моменти и разочарования, в състезанието триумфира Милан Цветков, ученик в шести клас от с. Гложйе, Босилеградско. На големия финал той спечели срещу Лука Христов 6.клас от Босилеград. Двете трети места спечелиха третокласника Андрия Зарев от с. Д. Тлъмино и четвъртокласничката Анджела Стоянова от Босилеград. Главната награда в томболата бе колело, което спечели Мартин Костич от с. Райчиловци.

Купите, медалите и наградите на най-успешните състезатели връчиха специалните  гости на финала Максим Минчев – генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) и Петър Харалампиев – председател на ДАБЧ. На финала бяха излъчени и победителите за най-хубаво и най-оригинално боядисано яйце. Титлата за най-оригинално яйце спечели Исиана Илиева от Раднево, а конкурсът за най-хубаво боядисано яйце спечели Ванеса Геркова от Кюстендил. На победителките в този конкурс наградите също връчиха г-н Максим Минчев и г-н Петър Харалампиев.

Финалният етап от състезанието бе съпътстван от културна програма с участие на изпълнители „Electric Force“, „Елитон парти“ аниматори от Кюстендил, ансамбъл „Чинари“. Участие взе и кукерска група от Долна Секирна – Брезник Пернишко, които първо направиха дефиле по босилеградските улици, след което се качиха на сцената.

Ръководителят на кукерската група Георги Илиев и читалищният секретар Милена Иванова за Глас Пресс казаха, че участват активно по фестивали, както в България, така и в чужбина, но за пръв път са в Босилеград. Групата, с която се представиха в Босилеград имаше и 2-ма войводи, а като персонажи мечка и тупанджия.

Организаторът на Великденския детски фестивал и председателят на Сдружение „ГЛАС” г-н Александър Димитров благодари на всички граждани, институции, бизнес и неправителствени организации и частни дарители от България и Сърбия, които оказаха помощ и съдействие за успешната организацията на фестивала.

Това са:

РЦ НКН- „UNESCO” София, VIVAKOM – Регионален Грант, Фондация „ Българска Памет“, „Пазари Възраждане ЕАД“ – София, Парламентарна група „ БСП за България“, Парламентарна група „Обединени патриоти“, Парламентарна група на ПП ВОЛЯ, НДФ „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“, Държавна агенция за българите в чужбина, Делагация EU у Србији, БТА, „Столичен общински съвет“ – София, Българска банка за развитие, Посолство на Р. България в Сърбия, Министерство на културата на Р. Сърбия, Министерство на външните работи на Р. България, БМРО – София, Столична община дирекция „ КУЛТУРА“, КИЦ – „БОСИЛЕГРАД“, Фондация, „ ЗА ХОРАТА“, Фондация „ Рицари на Доброто“, Сдружение „ Демократично действие“ – София, „ ПОПОВ И СИН“ ООД, ЛЕВСКИ фен клуб „ ИЗТОЧЕН ФРОНТ“, „ ВАЛЕНА“ЕООД – Кюстендил, Община Кюстендил, Община Благоевград, Община Перник, Свинекомплекс ‚Г. Враново инвест“ – АД, VIVTEL DOO – Шимановци , PZP TRACE – Ниш, ZDRAVLJE ACTAVIS – Leskovac, Читалище „Св. Климент Охридски“, Народно събрание на Р. България, „Малко театро“ – Будапеща, Ансамбъл „Българе“.

Български депутати подпомогнали фестивала: Владимир Уручев, Сергей Станишев, Петър Курумбашев, Андрей Ковачев, Светослав Малинов, Емил Радев, Ангел Джамбазки, Ева Майдел, Георги Пирински и Асим Адемов.

Участие взеха и следните предприятия от Босилеград:  „Anitex“ , „Nagard“, „Iber“, „Hotel Dukat“, Str „Ana“, Str „Petra“.

С думите „Да сме живи и здрави и догодина отново да се срещнем!“ беше затворен XXV Международен детски Великденски фестивал.

След приключването на фестивала главният организатор г-н Александър Димитров изрази недоволството си с думите че тази година Националният съвет на българите в Сърбия не подкрепи фестивала, като предишните години от страна на същия беше провъзгласен за събитие от изключителна важност за българите в Сърбия и добави, че единственото, което би искал да се промени през следващите години е да се фестивала провежда в една по спокойна обстановка, за да не се излагаме пред гостите, които вече години назад посещават Босилеград и фестивала.

ММ ГЛАС ПРЕСС