Начална Феситивал 2023 „Великденска приказка” на новите майстори в Босилеград

„Великденска приказка” на новите майстори в Босилеград

от miks3r
11 прегледано

С монументален стенопис в Босилеград откриват 30-то юбилейно издание на Великденския фестивал. За 30-ти пореден път Босилеград ще посрешне гости от близо и далеч за превърналия се в традиция – Международен детски Великденски фестивал, който започва на 13 и ще продължи до 18 април.

Както подобава за кръгла годишнина подготовката е още по-специална и включва богата културна програма и множество изненади за босилеградчани и годтите от Украйна, Молдова, Румъния, България, С. Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Подготовките за предстоящият юбилеен фестивал влизат във финалната фаза и великденско настроение по улиците на Босилеград се забелязват още в първите дни на месец април. С освежаването и изработването на мащабен великденски стенопис, пред двора на училището, където е съсредоточена по голямата част от празничната програма се даде символично начало на поредната Великденска приказка, която предстои да бъде разказана.

През миналия уикенд (1-2 април) гости на босилеградчани отново бяха НОВИТЕ МАЙСТОРИ. Школата по рисуване от град Кюстендил, с ръководител Евгени Серафимов, създаде великолепна великденска композиция на почти 40 квадратни метра. Въпреки дъждовното време младите художници от Кюстендил успяха да създадат слънчева празнична композиция със запомнящи се ярки, фосфоресциращи цветове. Пъстроцветна дъга грее над блеснали те шарени яйца и сякаш взима цветовете си от тях. Стенописът е изпълнен с много пролетен великденски дух и вече очаква първите гости на фестивала. Много деца и възрастни от Босилеград вече дойдоха да видят стенописа и да се снимат пред него. Босилеград вече има още едно емблематично място, където всеки може да си направи своята снимка за спомен. Новите майстори от Кюстендил са за втори път тук по покана на сдружение „ГЛАС” – Босилеград и създават своето изкуство с много вълнение и обич. В неделния ден, преди да си заминат художниците от България упражниха правото си на глас в босилеградската избирателна секция и обещаха да се върнат за още артистични изненади през лятото.

Гласпресс