Начална Фестивал 2019 ИЗЛОЖБА ЗА ПЛОВДИВСКАТА БАЗИЛИКА ГОСТУВА В БОСИЛЕГРАД

ИЗЛОЖБА ЗА ПЛОВДИВСКАТА БАЗИЛИКА ГОСТУВА В БОСИЛЕГРАД

92 прегледано

С откриването на изложбата Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“  днес, от 18 часа в малката зала на втория етаж в сградата на Културния дом в Босилеград ще продължи богатата културна програма по-повод 26-тия Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2019. Събитието се организира от Фондация „Америка за България“

Изложбата, която ще може да бъде видяна до 10 май, включва 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

С тази изложба се дава начало на работата по вписване на сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“ в Индикативната листа на недвижимото световно културно наследство на ЮНЕСКО. Екипът, който работи по кандидатурата на България, включва археолози, реставратори, архитекти и консултанти от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, подкрепени финансово и организационно от Фондация „Америка за България“.

След успеха на Малката базилика, която отвори врати през есента на 2013 г. благодарение на инвестираните 1.3 милиона лева от Фондация „Америка за България“, Фондацията подкрепя и пълното археологическо проучване, реставрация и социализация на Епископската базилика с 8.2 милиона лева и кандидатурата на България към ЮНЕСКО.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2,000 кв. м. многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.