Начална Фестивал 2019 НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ФЕСТИВАЛ ЩЕ СЕ ДАДЕ УТРЕ В ЦАРИБРОД

НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ФЕСТИВАЛ ЩЕ СЕ ДАДЕ УТРЕ В ЦАРИБРОД

72 прегледано

Изложбата „Босилеград преди и сега – Международен детски Великденски фестивал“ ще бъде открита на 23.04.2019. г. в Цариброд. Дoмакин на изложбата е Галерията „Методи Мето Петров“, а официалното и откриване е от 19 часа местно време.

Това ще бъде първото събитие, с което ще се даде начало на поредния  ,,XXVI -ти Международен детски Великденски фестивал Босилеград 2019“.

Целта на изложбата е да запознае хората с миналото и настоящето, духовността, традициите и обичаите, с делата на известните босилеградчани Емануил Попдимитров и Йордан Захариев, както и с географското положение и туристическите ресурси с които разполага община Босилеград.

Специално внимание е отделено на Международният детски Великденски фестивал, който през последните години се превърна в най-масово културно събитие за Босилеград и региона, за българската диаспора като цяло.

Събира стотици деца, живеещи в различни държави, в повечето от които съществуват компактни български общности. Фестивала години назад изпраща послания за любов и разбирателство, съжителство в един по-хубав свят, свят без граници и предразсъдъци, свят изпълнен с надежда.

За пръв път изложбата бе открита в София през април 2011 година в Народното събрание на Р. България, след това тя беше показана в Банско, Пловдив, Раднево, Русе и Перник. Изложбата е гостувала и  в Бесарабия.  Българските общности в Комрат в Р. Молдова и  Болград в Р. Украйна имаха възможноста да се запознаят с историята и културата на босилеградския край.  Изложбата е откривана  и в  Битола и Скопие, в Р. С. Македония.  Белград и Рим са били поредните домакини на експозицията.  Миналата година преди юбилея домакин на изложбата бе столицата на Европа, Брюксел.

Организаторите на изложбата и Фестивала заявиха, че с огромно удоволствие ще споделят пред царибродчани своя дългогодишен опит и труден път, който са изминали и продължават да следват, за миналото, настоящето и бъдещето, за предизвикателствата, мотивацията и мисията на Великденската приказка, която запчна да се разказва  през далечната 1994. година.

ПОКАНА