Начална Феситивал 2023 На Велики четвъртък децата в Босилеград с усърдие и настроение рисуваха великденски яйца (Видео)

На Велики четвъртък децата в Босилеград с усърдие и настроение рисуваха великденски яйца (Видео)

9 прегледано

30-ото юбилейно издание на Международния детски Великденски фестивал започна с великденска работилница на Историческия музей от Етрополе под ръководството на Наталия Цветкова, Таня Денова и Илинка Кръстева

На работилница в столовата на основното училище „Георги Димитров“, майсторите на Исторически музей гр. Етрополе посрещнаха изключително любезно децата – участници на  фестивала, които проявиха огромно желание и старание да се научат на традиционната технология за рисуване на великденски яйца или така наречените „плескани“ яйца.

С много внимание и търпениеНаталия Цветкова, Таня Денова и Илинка Кръстева, обясниха на децата последователните етапи които трябва да спазят за да се получат красивите рисунки върху вече сварените яйца. Както вече е известно основните фигури, които се изобразяват са: цвете/символ на пролетта/, бърдуче/символ на чистотата/, петле/символ на пробуждането/ и кръст/символ на вярата/. Контурите се поставят с молив, след което се повтарят с дървена писалка в която се поставя восък, а писеца са нагрява на свещ. Бойте са жълта, червена и зелена и са разтворени в жълтък, като се нанасят много внимателно и с голямо търпение, споделиха гостите от Етрополе.

Когато традициите са съхранени и предавани на поколенията, тогава те имат истински смисъл и носят гордост от положените усилия. Докато се учеха на това невероятно изкуство децата непрекъснато споделяха, колко интересно и дори забавно е това занимание за тях. Накрая на този своеобразен урок всяко от тях отнесе прекрасно изработено великденско яйце и късче история в своя дом в знак на почит към най-скъпите хора, добавиха още майсторите от Исторически музей.