Начална Фестивал 2019 Постановката „Великденско вино“ на театър Възраждане пред босилеградска публика

Постановката „Великденско вино“ на театър Възраждане пред босилеградска публика

97 прегледано

Любителите на театралното изкуство ще имат възможност тази вечер (26.04.2019 г.) в рамките на културната програма на Междунаросния детски Великденски фестивал в Босилеград да присъстват на представлението Великденско вино” на гостуващия театър Възраждане от София. Събитието ще се проведе в голямата зала на Културния дом от 19 и 30. часа

В постановката „Великденско вино“ се разглежда темата за предателството на Васил Левски по един много специфичен начин и с различна гледна точка.

 

Действието се развива навръх Великден в църквата Света Богородица в Ловеч, където поп Кръстьо Никифоров е приготвил свято причастие. Никой обаче не посещава църквата и освен свещеника, в нея е само неговия ням клисар Гечо. Попът се съмнява, че виното в причастието му е отровно, защото е обвинен в предателство на Васил Левски на турците и всички ловешки граждани искат да му отмъстят. Самотният празник е повод свещеникът да се върне към славното и страшно време на залавянето на Апостола и да изрече пред немия си слуга своите обвинения към ловешките комитетски дейци.

Представлението се опитва да намери отговора на въпросите дали такъв човек – човек на вярата и доброто,  би предал Васил Левски?  Къде духа му е пречупен и къде душата се оказва по – слаба от характера?  Във „Великденско вино“ чувството за вина разяжда отвътре човешката душа и започва да я руши пагубно.

Разбираме, че Дяконът е бил дотолкова отдаден на своята кауза, че дори един път не се изкушил от светски блага като богатства, вино и жени. Самият поп Кръстьо се чуди: „Вино те видях да държиш у ръка, вино да пиеш не те видях. Дали не ти се пиеше, Игнатие? Защо те създаде Господ Бог?“. От изповедта на поп Кръстьо научаваме, че Васил Левски е имал и жестока страна на характера – в името на свободата на родината е бил готов без капка колебание да посегне на живота на всеки сънародник, който отказва да даде всичко за нея. Научаваме, че Левски е бил безмилостен към живота на тези, които не са смеели да се бият за свободата, а са бягали и са се криели от страх. Ето защо и поп Кръстьо се пита сам: „Какъв човек беше тоз, Боже? Ангел ли беше или дявол?… Като мома се червеше от едната срамотна приказка, а пък с кама коли човек. Що го създаде Господи и що го изпречи отпреде ми?“.

Най-въздействащ и оставащ в съзнанието на публиката обаче е финалът на представлението –  изповедта на поп Кръстьо, завършваща с думите, сравняващи живота и саможертвата на Васил Левски с тези на Исус Христос: „Свърши се. Изядохме те Игнатие, изпихме те.“, с която героят  осъжда, както себе си така и целия български народ.

През 2017 г. на церемонията  за награди „Аскеер“ – авторът на пиесата – Константин Илиев, получи голямата награда за Цялостен принос към театралното изкуство, а актьорът Свежен Младенов беше отличен като най-добър актьор в главна мъжка роля за ролята си на Поп Кръстьо.

Р.Д.ГЛАСПРЕСС

Видео: www.bnt.bg