Начална Фестивал 2024 31-то издание на „Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2024” ще се проведе от 2 до 7 май

31-то издание на „Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2024” ще се проведе от 2 до 7 май

от miks3r
13 прегледано

„Международният детски Великденски фестивал в Босилеград е добър пример как една спонтанна инициатива от далечната 1994 г. благодарение на любовта , ентусиазъма,  отдадеността и подкрепата може да се развива и да се превърне в събитие от изключително значение“.  Уникалната идея за фестивала е вдъхновена от любовта към децата и традициите. В Босилеград за Фестивала се очаква да пристигнат деца от далечна Бесарабия, наши сънародници от Украйна и Молдова, от много градове в България, С. Македония и Сърбия.

От  сдружение „ГЛАС”, като главен организатор научихме, че в Босилеград от 2 до 7 май ще се проведе 31-то издание ма  „Международния детски Великденски фестивал – Босилеград 2024Подготовката за предстоящия фестивал върви усилено, организаторите вярват, че и тази година той ще превърне Босилеград в балкански център на детската радост. Вече няколко години се организират две състезания за най-силно Великденско яйце, за деца от 3 до 5 год. и основното състезание, в което могат да участват деца от 5 год. до 8 клас. Отделно се организират и два конкурса за най-хубаво и най-оригинално Великденско яйце, а всичко това се случва на фона на добре подбрана и качествена културна програма.

Феативлната програма ще започне в четвъртък (2-ри май), когато на босилеградска сцена, в голямата зала на Културния дом ще гостуват актьорите от Общински театър – Кюстендил. Те ще представят съвсем новата хумористична постановка „Боинг – Боинг” от Марк Камолети, режисирана от Станислава Ризова. На следващия ден в фоаето на Културния дом ще бъде открита премиерно фотоизложба „Босилеград преди и сега”. Тя включва 40 пана с подбрани фототворби на трима български фотографа – Асен Великов, Вихрен Георгиев и Владислав Чанев, заснети по време на първия фотопленер, състоял се през лятото на 2023 година. В събота традиционно в столовата на О.У „Г. Димитров” ще започне записването на децата за трите състезания. Гостите от Молдова, Украйна, С. Македония и България ще посетят село Извор, а вечерта в голямата зала на Културния дом ще се състои празничен концерт. В неделя (5-ти май) преди обед ще продължи записването на участниците, като се очаква официалното откриване и началото на състезанието за най-здраво Великденско яйце да започне около 13 часа, същия ден. В състезанието за най-малките ще бъдат излъчени победителите, а в основното състезание ще останат финалните 64 участника за решаващи битки, които ще се състоят в утрешния ден. Вечерта предстои Гала концерта на който ще се изявът талантливите босилеградски рокаджии, а основната част от концерта ще изнесът гостите от София Мартина Иванова и Александър Славчев.

В понеделник (6-ти май) от 11 часа местно време в Голямата зала на Културния дом ще се състои финала и официалното закриване на Фестивала, със специално участие на бесарабската българка Лилия Семкова. Тогава се очаква и да разберем победителите в опсновното състезание, както и в конкурсите за най-хубаво и най-оригинално Великденско яйце. Програмата на тазгодишния фестивал ще има своя символичен финал на следващия ден вторник (7-ми май), когато повечето от участниците ще посетят Рилския манастир.

Неуморната работа на малкия но сплотен екип от хора, свързани с подготовката през годините доведе до това, че фестивала достигна изключително високо ниво, което задължава организаторите да положат нови усилия при организирането му, за да могат да надградът още повече положителните емоции от предишните години.

Сдружение „ГЛАС“ – Босилеград с помощта на дългогодишните си партньори прави всичко възможно и тази година да продължи да преследва своята цел и да изпраща от малкия Босилеград общо послание за един свят по свободен и необременен от предрасъдъци, свят изпълнен с надежда за едно по-добро бъдеще, в което ще можем да развиваме потенциала на младите и талантливи деца именно тук в сърцето на Балканите.

Повече информация за предстоящия фестивал и историята му, може да намерите на сайта: www.festival-bosilegrad.info.

Гласпресс