Начална Фестивал 2017 „XXIV Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2017“ приключи

„XXIV Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2017“ приключи

от miks3r
70 прегледано
  • Фестивала откриха премиера на Република Бъллгария проф. Огнян Герджиков и вицепремиера и министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич, откривайки изложбата „Световен конкурс за детска рисунка”.
  • На фестивала участваха над 688 деца от Сърбия, България, Молдова, Македония и за първи път от Украйна.
  • Промотер на тазгодишния фестивал  е известният баскетболист на Цървена Звезда и национал на Сърбия, Стефан Йович, който като дете е участвал на Великденският фестивал в нашият град.
  • Основният турнир по чупене на яйца, на който се състезаваха 486 деца, спечели 11-годишния Владан Георгиев от с. Църнощица, Босилеград. В състезането за малчугани до 5-годишна възраст победител стана Лазар Господинов от Босилеград. Главната награда в томболата, колело – спечели (161) Валерия Николов от Босилеград
  • Фестивалът тази година бе организиран с подкрепа на Община Босилеград.
  • Сдружение „ГЛАС” благодари на всички граждани, институции, бизнес и неправителствени организации и частни дарители от България и Сърбия, които оказаха помощ и съдействие за успешната организацията на фестивала, а особено на  босилеградски семейства, които настаниха деца-гости на фестивала.

Фестивалът започна на 13- ти април с изложбата „Световен конкурс за детска рисунка”, която бе открита във фоайето на Дома на културата. Това е дело на фондация  „Малък Зограф” от Самоков с партньорство на НДФ „13 века България”. Най-напред присъстващите поздравиха премиера на Република Бъллгария проф. Огнян Герджиков и вицепремиера и министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич и пожелаха успех на организаторите и участниците във фестивала. Изложбата представлява сбор на рисунки на деца от над 50 държави. Г-жа Пепа Боянова, президент на фондация  „Малък Зограф”, изрази своите впечатления  от уменията, въображенията и творческото вдъхновение на децата и изтъкна, че много красота, жизненост и неподправеност се вижда  в рисунките на децата. Тя отправи покана към децата от Босилеград да се включат в следващото издание на конкурса. В културната програма при откриването участваха младата босилеградска поетеса Радица Божилова с авторското си стихотворение „След хиляда години” и певческата група „Славейче” към Центъра за култура с ръководител проф. Димитър Русев.

На същия ден децата от художествената секция към Спортното дружество „Младост”, под ръководството на Любиша Пенев пребоядисаха мурала на входа на училишният двор.    

На втория ден от фестивала пристигнаха организираните групи на наши сънародници от Молдова, които за пореден път участват, както и от Украйна, които за първи път  взимат участие във фестивала. Вечерта в тържествената зала в Центъра за култура бе открита изложба „И ние бяхме деца”. След поздравителното слово на главният организатор на фестивала и председател на сдружение ГЛАС Александър Димитров, към присъстващите се обърна и г-н Пламен Събев, автор и директор на Историческия музей в град Попово, който говори за самото съдържание на паната, на които са представени снимки на изявени личности от времето на детството им. На изложбата бяха представени и стари играчки, с които преди десетилетия са играли нашите съграждани. Изключителен интерес при децата и възрастните, които в голям брой присъстваха на изложбата, предизвика малкото зелено колело от 1972 г., чийто собственик е нашият съгражданин Петар Димитров.  

По традиция, в събота бе организирана екскурзия до Рислкия манастир и Благоевград, в  която тази година се включиха 118 деца и възрастни от Сърбия, Македония и България. За поредна година благодарение на Община Благоевград екскурзиантите имаха подсигурен обяд в един от ресторантите в старата част на града „Вароша”. На същият ден в Босилеград се записваха участниците в турнира по чупене на яйца, а за гостите от Молдова и Украйна бе организирано посещение на Власинското езеро. Вечерта в Голямата зала на Центъра за култура се състоя първият празничен концерт с участието на ансамбъл „Гоце Делчев” от София, обрзацов вокален ансамбъл „Здравец” от Болград – Украйна, с ръководител Димитър Стоев и танцов състав „Хоро” към Болградската гимназия. Участваха и танцовия ансамбъл „Кадинджа” от гр. Комрат – Молдова, с хореограф Едуард Кося и босилеградските танцови състави при Центъра за култура и Спортното дружество „Младост”.

На връх Великден, след култураната програма и великолепните изяви на танцьорите от ансамбъл „Кадинджа”, към присъстващите се обърнаха главния организатор на фестивала Александър Димитров, кмета Владимир Захарийев, Татяна Раковчена, председател на Българската община в Комрат и зам. ректор на Комратския университет и зам.-директорката на Болгарадската гимназия (Украйна) Наталия Кара, която имаше задачата и удоволствието да открие официално  състезанията по чупене на великденски яйца. Първият етап от главния турнир – за деца от 5 до 12-годишна възраст бе организиран на 4 сцени в училищният двор. След много интересни борби 64 най-успешни състезатели се класираха за финала, който бе насрочен за утрешния ден. Едновременно с този турнир се проведе и състезанието за деца до 5-годишна възраст, в което участваха 150 малчугани. Турнира спечели Лазар Господинов от Босилеград.

Организаторите поканиха и бежанците, които временно пребивават в центъра за мигранти в нашият град, да присъстват на мероприятиятя по време на фестивала, а децата им участваха в състезанията по чупене на яйца. Най-добре се представи Саджад Тахери от Авганистан, който спечели трето място в състезанието до 5-годишна възраст.  

В неделя вечерта се състоя Гала концерта в Голямата зала на Културният дом със съдействието на Столична община София – Дирекция култура, в който се представиха   каба гайдарите от формация ОРФИКУС от Смолян, поп изпълнителите Йордан Марков от Силистра и Мина Сучева от Благоевград, както и тримата тенори – Георги Петров, Веселин Вачев и Борис Луков от The Unique Voices, чието участие се осъществи благодарение на проф. Николай Вълканов, собственик на Минстрой холдинг А.Д. от София.

Традиционно, финалният етап от турнира по чупене на яйца се проведе в понеделник, на 17 април, също в Голямата зала на Културния дом. След много интересни борби, радости, а на моменти и разочарования, в състеазанието триумфира 11-годишния Владан Георгиев, ученик в пети клас от с. Църнощица, Босилеградско. На великия финал той се наложи срещу 10-годишния Кристиян Вржалковски от Скопйе. Двете трети места спечелиха  седемгодишната Наталия Стойнев и петокласникът Братислав Стоименов, и двамата от Босилеград. Купите, медалите и наградите на най-успешните състезатели връчи специалния гост на финала Владимир Николов, треньор на волейболния отбор „Левски” и един от най-добрите български волейболисти.   

На финала бяха излъчени и победителите за най-хубаво и най-оригинално боядисано яйце. Титлата за най-оригинално яйце спечели Настя Терзи от Украйна, а  конкурсът за най-хубаво боядисано яйце спечели Милица Рангелова, ученичка в трети клас от Босилеград. На победителките в тези конкурси наградите също връчи волейболиста Владимир Николов.

Финалният етап от състезанието бе съпътстван от културна програма с участие на изпълнители от народния ансамбъл „Сите българи заедно” от София и симпатичните момичета от денс групата от Молдова.

„XXIV Международен Детски Великденски фестивал – Босилеград 2017” подкрепиха:

– НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО В СЪРБИЯ

– РЦ НКН – ”UNESCO” София
– VIVACOM – Регионален Грант
– ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ”
– „ПАЗАРИ ВЪЗРАЖДАНЕ ЕАД” – СОФИЯ
– НДФ „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ”

– ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

– БТА

– Български EВРОДЕПУТАТИ: Андрей Ковачев, Ангел Джамбазки, Владимир Уручев, Георги Пирински, Емил Радев, Петър Курумбашев, Искра Михайлов, Андрей Новаков, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов, Сергей Станишев, Емил Димитров, Неджими Али, Ева Майдел и Момчил Неков.
– „СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ” – София

– „МИНСТРОЙ ХОЛДИНГ” АД – проф. дтн Николай Вълканов

–  БЪЛГАРСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ

– ПОСОЛСТВО НА Р. БЪЛГАРИЯ В СЪРБИЯ

– МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НА Р. БЪЛГАРИЯ

– МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА Р. БЪЛГАРИЯ

– ВМРО – СОФИЯ

– СТОЛИЧНА ОБЩИНА дирекция „КУЛТУРА”

– КИЦ „БОСИЛЕГРАД”

– ФОНДАЦИЯ „ЗА ХОРАТА”

– Сдружение „ДЕМОКРАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ“ – София

– „ПОПОВ И СИН” ООД

– ЛЕВСКИ  фен клуб „ИЗТОЧЕН ФРОНТ”

– „АЙ ЕМ ДЖИ” ЕООД – СОФИЯ

– „ВАЛЕНА” ЕООД – КЮСТЕНДИЛ

– Български РЕФОРМАТОРИ: Румен Христов, Настимир Ананиев, Денислав Генчев, Димитър Делчев, Петър Москов, Жаклин Толева, Филип Кирев, Борислав Великов, Найден Зеленогорски, Димитър Танев, Валентин Павлов, ген. Съби Събев.

– PURE ENERGY 2012 D.O.O.

– ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ

– ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД
– ОБЩИНА БОСИЛЕГРАД – Училищата в Босилеград, Центъра за култура, Общинска дирекция, Полицейска станция Босилеград, Здравен дом, Босилеград.
– Свинекомплекс “Г. Враново инвест” АД
– VIVATEL DOO – Шимановци
– „Мамине Мазе” Лесковац

– Босилеградски фирми:
„Анитекс”, „Калинел”, „Нагард”, „Ибер”, „Ана”, „Дарио”, „Моника” и др.
– Частни дарители:
Любо Яшев, Велислав Велков, Райчо Манов, Кирил Киров.

За нашето сдружение подготовката за юбилейния „XXV Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2018” фестивал вече започна. Да сме живи и здрави и догодина отново да се срещнем!

Сдружение ГЛАС Босилеград