Начална Фестивал 2022 XXIX „Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2022” ще се проведе от 22 до 26 април с мотото „НЕ НА ВОЙНАТА“

XXIX „Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2022” ще се проведе от 22 до 26 април с мотото „НЕ НА ВОЙНАТА“

19 прегледано

„Международният детски Великденски фестивал в Босилеград е добър пример как една спонтанна инициатива от далечната 1994 г. благодарение на  любовта, ентусиазъма, отдадеността и подкрепата може да се развива и да се превърне в събитие от изключително значение“.  Уникалната идея за фестивала е вдъхновена от любовта към децата и традициите.

От  сдружение „ГЛАС”, като главен организатор научихме, че под мотото  „НЕ НА ВОЙНАТА!“ от 22 до 26 април ще се проведе XXIX  „Международен детски Великденски фестивал“ в БосилеградПодготовката за предстоящия фестивал върви усилено, организаторите вярват, че тази година той ще се случи, без ограничения, в традиционния си вид, с качествена културна програма и с много повече деца – участници.

Миналата година в условия на Ковид пандемия организаторите на фестивала успяха в доста ограничени условия да подготвят и реализират онлайн конкурсите и осноения турнир за най-здраво Великденско яйце. Самото провеждане на състезанието беше от изключително значение, с оглед на това, че през 2020 година фестивала се проведе в онлайн формат. С оглед на ограниченията около Ковид пандемията през последните две години, както и нестихващата безумна война в Украйна, до голяма степен влияят на организацията на Великденския фестивал. Макър и в трудна обстановка предстоящият 29-ти Фестивал ще бъде от изключително значение за възвърщането на  нивото и реномето му. Ще направим необходимото за да доближим добрите години от преди пандемията, с основна цел да бъде направена една добра проверка за това, което ще се случи  догодина, а именно тридесетгодишният юбилей на Фестивала и на детската Великденска емоция в Босилеград.

Неуморната работа на малкия но сплотен екип от хора, свързани с подготовката през годините доведе до това, че фестивала достигна изключително високо ниво, което задължава организаторите да положат нови усилия при организирането му, за да могат да надградът още повече положителните емоции през тези трудни и несигурни времена.

Сдружение „ГЛАС“ – Босилеград с помощта на дългогодишните си партньори ще направи всичко възможно тази година да се завърне към традиционната форма на    организиране на фестивала. В момента се доуточняват последни детайли около програмата на фестивала. Разбрахме също, че онлай конкурси вече няма да се провеждат, а покрай основното състезание, отново ще се проведе и надчупването за най малките, деца до 5 години. Ще възобновим и конкурсите за най-хубаво и най-оригинално Великденско яйце.
„Нека всички заедно да продължим да пишем историята на Великденската приказка в Босилеград, която започна през далечната 1994 година. Нека отново на Великден, заедно от  малкия Босилеград  изпратим посланието „НЕ НА ВОЙНАТА“, до всички за значението от общото ни бъдеще в региона и на Балканите като цяло“ каза в заключение Гл. организатор на Фестивала Александър Димитров.

Като признание за многото години труд в организирането на фестивала, за опазването на традициите и обичаите, за любовта и толерантността по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (EFFE) – www.effe.eu , която бе иницирана от Европейската асоцияция на фестивалите (EFA), МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ се нареди до най-добрите Европейски фестивали и получи EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година.

ГЛАС ПРЕСС