Начална Фестивал 2018 „XXV Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2018“ приключи

„XXV Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2018“ приключи

61 прегледано

Финалният етап от турнира по чупене на яйца се проведе днес, 9 април, в Голямата зала на Културния дом. В надпреварата участваха 476 деца, като за днес останаха 64 най-силни. След много интересни борби, радости, а на моменти и разочарования, в състезанието триумфира Милан Цветков, ученик в шести клас,от с. Гложйе, Босилеградско. На големия финал той спечели срещу Лука Христов 6.клас от Босилеград. Двете трети места спечелиха третокласника Андрия Зарев от с. Д. Тлъмино и четвъртокласничката Анджела Стоянова от Босилеград. Главната награда в томболата бе колело което спечели Мартин Костич от с. Райчиловци.

Купите, медалите и наградите на най-успешните състезатели връчиха специалните  гости на финала Максим Минчев – генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) и Петър Харалампиев – председател на ДАБЧ.

На финала бяха излъчени и победителите за най-хубаво и най-оригинално боядисано яйце. Титлата за най-оригинално яйце спечели Исиана Илиева от Раднево, а  конкурсът за най-хубаво боядисано яйце спечели Ванеса Геркова от Кюстендил. На победителките в този конкурс наградите също връчиха г-н Максим Минчев и г-н Петър Харалампиев.

Финалният етап от състезанието бе съпътстван от културна програма с участие на изпълнители „Electric Forse“, „Елитон парти“ аниматори от Кюстендил, ансамбъл „Чинари“ . Участие взе и кукерска група от Долна Секирна – Брезник Пернишко, които първо направиха дефиле по босилеградските улици след което се качиха на сцената.

Ръководителят на кукерската група Георги Илиев и читалищният секретар Милена Иванова за Глас Пресс казаха, че участват активно по фестивали както в България така и в чужбина, но за пръв път са в Босилеград. Групата с която се представиха в Босилеград имаше и 2-ма войводи, а като персонажи мечка и тупанджия.

Програмата за провеждане на юбилейния XXV Международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2018 започна на 2 април с откриване на художествен пленер и продължи до днес 9 април с награждаване на победителите на фестивала.

Организатора на Великденския детски фестивал и председателят на Сдружение „ГЛАС” г-н Александър Димитров благодари на всички граждани, институции, бизнес и неправителствени организации и частни дарители от България и Сърбия, които оказаха помощ и съдействие за успешната организацията на фестивала. С думите „Да сме живи и здрави и догодина отново да се срещнем!“ беше затворен XXV Международен детски Великденски фестивал.

ММ ГЛАС ПРЕСС