Начална Фестивал 2018 „XXV Международен детски ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ – Босилеград 2018”

„XXV Международен детски ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ – Босилеград 2018”

от miks3r
64 прегледано

Юбилейният „XXV Международен детски Великденски фестивал ” се очаква  да посрещне над  800 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Украйна, Албания,Гърция и Кипър. Това ще представлява нов рекорд в броя на децата и  на държавите – участници на фестивала.  Децата ще имат възможност да общуват, разменят опит, да се състезават и участват в културните програми, които прераснаха в събитие, тържество – интеракция за опазването на  ценостите в условията и нуждите на съвремения живот. Централното събитие на фестивала са състезанията за: най-силно, най-оригинално и най-хубаво боядисиано великденско яйце. По време на фестивала се случват редица културно-забавни програми: изложби, концерти, работилници, театрални представления, перформанси и др. В рамките на фестивала, по традиция ден преди Великден,  организираме екскурзия до Рилския манастир. 

     

Като признание за многото години труд в организирането на фестивала, за опазването на традициите и обичаите, за любовта и толерантноста по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ (EFFE) – www.effe.eu , която бе иницирана от Европейската асоцияция на фестивалите (EFA), МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕТСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ФЕСТИВАЛ се нареди до най-добрите Европейски фестивали и получи EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година. Преди  две години от страна на Националния Съвет на българското малцинство фестивала бе провъзгласен за събитие от изключително значение за българите в Сърбия.

Миналата година по покана на Сдружение „ГЛАС” премиера на Р. България проф. Огнян Герджиков и вицепремиера и министъра на външните работи на Р. Сърбия  Ивица Дачич  откриха официално изложбата „Световен конкурс за детска рисунка”, с което символично дадоха начало на  Фестивала.

 Съдбата и късметът решиха юбилеят да съвпадне с първото Българско Председателство на Съвета на ЕС, чието мото е „Съединението прави силата”.  Приоритетите на Председателството съвпадат с мисията на Великденския фестивал, който години назад изпращаше послания  за любов и разбирателство, съжителство в един по хубав свят, свят без граници и предразсъдъци, свят изпълнен с надежда.

Нека отново заедно на юбилея, от  малкия Босилеград  да изпратим послание, до всички Балкански и Европейски народи за важността и значението от общото ни бъдеще, необходимо за всички в региона и за Балканите като цяло.

Международният детски Великденски фестивал в Босилеград е добър пример как една спонтанна инициатива от далечната 1994 г., благодарение на любовта, ентусиазма и отдадеността може да се развива и да се превърне в събитие от наднационално значение.