Начална Феситивал 2023 Гостите на Великденският фестивал посетиха Босилеградското село Извор

Гостите на Великденският фестивал посетиха Босилеградското село Извор

9 прегледано

В разнообразната културно-забавна програма организаторите на фестивала, за юбилейното си издание бяха предвидели и екскурзия до с. Извор за да покажат на далечните си гости красивото и забравено село. 

Село Извор се намира на 5 км. източно от Босилеград. През 1833 година в селото е открито първото килийно училище, с което са поставени основните на просветната дейност в Босилеградско. Първата училищна сграда – прогимназия е била построена през 1901 г. През 19 век Извор е бил търговски, културен, просветен и административен център на нахия, област Краище.  Църквата „Св. Троица”, една от най-голямите и най-красивите в реона се намира именно в Извор. Тя е строена през далечната 1833 – 1835 г. с внушителните размери 36 м. дължина и 19,5 м. ширина на 702 кв. м. застроена площ.

В събота преди Великден децата участници във юбилейният 30-ти Великденския фестивал в Босилеград пристигнали от Бесарабия (Украйна и Молдова) посетиха село Извор. Гостите останах много впечатлени от историята на селото, респектирани от внушителната черква „Св. Троица” и килийното училище. Обратно, към Босилеград те си търгнаха със смесени чувства на възхищение и тъга.